Informatie

Skintags/Marisken

Anale huidflapjes kunnen ontstaan na dichtgestolde aambeien als gevolg van lang persen of zwangerschap. Ze worden dan ook vaak verward met aambeien, als het stolsel uiteindelijk is opgeruimd door het lichaam blijven uitgerekte huidplooien achter.  Ze veroorzaken geen pijn of bloedverlies maar omdat de uitgerekte huidplooien moeilijk schoon te maken zijn, kunnen ze wel jeuk en irritatie veroorzaken.

 

Langdurig persen kan vaak voorkomen worden door voor een regelmatig ontlastingspatroon te zorgen waarbij de ontlasting niet al te hard is. Dit kan bevorderd worden door vezelrijk eten, voldoende vocht inname en lichaamsbeweging. Soms zijn deze maatregelen niet voldoende en is het nodig om laxantia voor te schrijven. Daarnaast is het uitermate belangrijk niet te lang op het toilet te blijven zitten.

 

Jeuk en irritatie kan eventueel verholpen worden door de anus met een nat washandje schoon te maken. Kant en klaar vochtig toiletpapier wordt afgeraden omdat dit de klachten juist kan verergeren!

Chirurgisch Centrum Maastricht Huidflapjes

Behandeling

Wanneer hygiënische maatregelen niet helpen, kunnen de skintags operatief worden verwijderd. Dit gebeurt onder lokale verdoving, narcose of een ruggenprik waarbij de huidplooien met een elektrisch mesje worden weggesneden. De ontstane wondjes worden open gelaten. De wondjes moeten uiteindelijk vanzelf genezen dit duurt meestal 6-8 weken. De eerste week na de behandeling kan zéér pijnlijk worden ervaren en kan een reden zijn om van de behandeling af te zien al naargelang de klachten die u ervaart van de skintags.

 

De behandeling moet soms gecombineerd worden met het schieten van bandjes om de hoger gelegen aambeien te behandelen. Zie ook Hemorroïden

Na de behandeling

De open gelaten wondjes genezen vanzelf, dit kan 6-8 weken duren. Gedurende deze periode komt er ook wondvocht vrij, dit zal geleidelijk aan afnemen. De eerste week tot 10 dagen kan als zeer pijnlijk worden ervaren, hiervoor kunt u pijnstillers nemen; Paracetamol maximaal 4 x per dag 2 tabletten van 500 mg en daarbij zo nodig nog Ibuprofen 400 mg max 3 x 1 tablet per dag. Ook is het van belang de ontlasting zacht te houden, u krijgt een recept met laxantia mee.

Algemene Adviezen

Een kleine temperatuursverhoging de eerste 48 uur na een operatie is normaal. Als de temperatuur hoger dan 38,5 graden Celsius is en na twee dagen niet verdwenen neemt u contact met ons op.

Sommige patiënten ontwikkelen obstipatie na de ingreep, zorg dat u voldoende drinkt en voldoende beweegt. Zo nodig kunnen we u laxantia voorschrijven.

 

Neem contact met ons op als u na operatie de volgende klachten heeft:

  • Heftige pijn ter plaatse of in de buik
  • Een hevige bloeding, verlies van stolsels
  • Een temperatuur boven de 38,5 graden Celsius
  • Ziek worden met overgeven
  • Plotselinge kortademigheid
  • Problemen met urineren of de ontlasting

 

En in alle andere gevallen waarin u denkt onze hulp nodig te hebben.

Heeft u last van anale klachten? Neem dan contact met ons op
Call Now Button