Informatie

Lipoom

Een lipoom ook wel vetbult genoemd is een goedaardig gezwel van vetweefselcellen en zit meestal in het vetweefsel onder de huid (subcutaan). Lipomen kunnen overal op of in het lichaam voorkomen waar vetcellen zitten. Een lipoom groeit langzaam en kan van enkele millimeters tot soms wel meer dan 10 centimeter groot zijn. Iedereen kan op elke leeftijd een lipoom krijgen. Ze komen veel voor: ongeveer 1 op de 100 mensen heeft tijdens zijn/haar leven 1 of meer lipomen. Het ontstaan van een lipoom is vaak erfelijk bepaald, komt vaker voor bij vrouwen dan mannen en overgewicht speelt geen rol. Mensen met en erfelijke aanleg voor lipomen kunnen meerdere lipomen over het gehele lichaam hebben soms wel meer dan 20.

Vetbulten kunnen over het algemeen geen kwaad en daarom is er vaak ook geen behandeling nodig. Als een vetbult echter hinderlijk of pijnlijk is bijvoorbeeld omdat deze tegen een zenuw aan ligt is een chirurgische verwijdering nodig.

 

Diagnose en onderzoek

Meestal kan de diagnose aan de hand van de anamnese en het lichamelijk onderzoek op de polikliniek vastgesteld worden. In sommige gevallen is aanvullend onderzoek in de vorm van een echografie noodzakelijk.

Behandeling

Excisie

Met een simpele incisie boven het lipoom kan deze verwijderd worden, de grootte van het lipoom en het gemak waarmee het lipoom loskomt bepaalt de uiteindelijke grootte van de incisie. De ingreep kan over het algemeen meteen op de polikliniek onder lokale anesthesie worden verricht. Afhankelijk van de locatie, de grootte en het aantal lipomen kan er soms gekozen worden voor een verwijdering onder algehele narcose.

In sommige gevallen, bijvoorbeeld omdat het gaat om een grote vetbult, kan het lipoom worden ingestuurd worden voor weefsel onderzoek. De uitslag krijgt u dan tijdens de controle afspraak waarbij de wond wordt gecontroleerd en de eventuele hechtingen worden verwijderd.

 

Mogelijke complicaties 

Geen enkele operatie is zonder risico’s, ook bij deze ingreep is er een kleine kans op algemene complicaties zoals een nabloeding en wondinfectie. Er kan een klein zenuwtakje van de huid beschadigd worden, waardoor het gevoel in de omgeving van de wond – meestal tijdelijk – gestoord kan raken.

Na de behandeling

Na de operatie kan afhankelijk van de locatie en grootte een drukkend verband aangelegd worden, deze mag u dan na 24 uur verwijderen waarna een pleister voldoende is.

De herstelperiode is ook afhankelijk van de locatie en de grootte van het lipoom. Vermijd de eerste week activiteiten waarbij u veel beweegt en kracht zet op het behandelde gebied. Let met name op als de wond zich bevindt in de nek, op de rug of ledematen. In deze gebieden staat bij normale dagelijkse bewegingen al wisselende spanning op de huid. Plotselinge bewegingen en/of teveel kracht op de verse wond, met name ook de eerste dagen ná het verwijderen van de hechtingen, kan tot een wonddehiscentie (open springen van de wond) leiden.

 

Klachten die na de operatie kunnen voorkomen:

  • Wondpijn of gevoeligheid; van het operatiegebied, dit kan gemiddeld enkele dagen aanhouden. U kunt hiervoor pijnstillers nemen; paracetamol max 4x daags 2 tabletten van 500 mg is vaak meer dan afdoende.
  • Zwelling of bloeduitstorting; in het operatiegebied. Soms kan wondvocht en bloed zich verzamelen in de ontstane holte na een excisie, met name als het gaat om een groot lipoom. De bloeduitstorting of het seroom (wondvocht) wordt door het lichaam zelf opgelost en verdwijnt meestal binnen enkele weken.

Algemene Adviezen

Een kleine temperatuursverhoging de eerste 48 uur na een operatie is normaal. Als de temperatuur hoger dan 38,5 graden Celsius is en na twee dagen niet verdwenen neemt u contact met ons op.

 

Neem contact met ons op als u na operatie de volgende klachten heeft:

  • Heftige pijn en roodheid ter plaatse evt met afscheiding van vocht of pus
  • Een hevige bloeding
  • Een temperatuur boven de 38,5 graden Celsius
  • Ziek worden met overgeven
  • Plotselinge kortademigheid

 

En in alle andere gevallen waarin u denkt onze hulp nodig te hebben.

Heeft u vragen of wenst u meer informatie? Neem dan contact met ons op
Call Now Button