Informatie

Condylomata accuminata

Anale wratten zijn kleine wratten rondom de anus die veroorzaakt worden door een virus (Humaan Papilloma virus) die zeer besmettelijk is en wordt overgedragen via seksueel contact. Niet iedereen met het virus krijgt ook daadwerkelijk wratten en vaak verdwijnen ze ook vanzelf, dit kan soms enkele jaren duren. De wratten kunnen groter worden en zich verder uitbreiden, ze kunnen een branderig gevoel, jeuk en pijn rondom de anus, vagina en penis geven.

 

Omdat het virus zo besmettelijk is, is het verstandig om uw seksuele partner(s) hiervan op de hoogte te brengen, condoom gebruik is vaak niet voldoende om besmetting te voorkomen.

Behandeling

Indien anale wratten veel klachten geven kunnen ze verwijderd worden. De beste manier is een combinatie van wegsnijden en wegschroeien van de wratten met een elektrisch mesje. De behandeling wordt verricht onder lokale anesthesie, narcose of een ruggenprik. Na de behandeling kunnen zich alsnog nieuwe wratten vormen en weer verdwijnen zolang het HPV virus nog actief is.  Het virus verdwijnt uiteindelijk vanzelf uit uw lichaam.

Na de behandeling

Na de behandeling zullen de ontstane wondjes spontaan moeten genezen, dit duurt meestal een aantal weken. Gedurende deze periode kan er ook wondvocht vrij komen, dit zal geleidelijk aan afnemen. De wondjes kunnen de eerste dagen pijnlijk zijn. U kunt dan eventueel pijnstillers nemen; Paracetamol maximaal 4 x per dag 2 tabletten van 500 mg en daarbij zo nodig nog Ibuprofen 400 mg max 3 x 1 tablet per dag.

Algemene Adviezen

Een kleine temperatuursverhoging de eerste 48 uur na een operatie is normaal. Als de temperatuur hoger dan 38,5 graden Celsius is en na twee dagen niet verdwenen neemt u contact met ons op.

Sommige patiënten ontwikkelen obstipatie na de ingreep, zorg dat u voldoende drinkt en voldoende beweegt. Zo nodig kunnen we u laxantia voorschrijven.

 

Neem contact met ons op als u na operatie de volgende klachten heeft:

  • Heftige pijn ter plaatse of in de buik
  • Een hevige bloeding, verlies van stolsels
  • Een temperatuur boven de 38,5 graden Celsius
  • Ziek worden met overgeven
  • Plotselinge kortademigheid
  • Problemen met urineren of de ontlasting

 

En in alle andere gevallen waarin u denkt onze hulp nodig te hebben.

Heeft u last van anale klachten? Neem dan contact met ons op
Call Now Button